Víz

 

Vízmegtakarítás a fürdőben

Léteznek olyan csaptelepek, amelyek valamelyest elfojtják a kifolyó vizet, de annyit még pont engednek, ami a kézmosáshoz, mosakodáshoz, borotválkozáshoz bőven elég. Egy mérőedénnyel és stopperórával könnyű megvizsgálni, majd kiszámolni, hogy éves szinten ez több ezer liter víz megtakarításához vezethet csak a fürdőszobában. Ugyanezt a konyhában is bevezethetjük.

Ugyanígy víztakarékos zuhanyfej is létezik. A fürdéshez elegendő erejű vízsugarat ad, de jóval kevesebb vízmennyiséget adagol egy átlagos fejnél. Helyette levegővel dúsítja a vizet, így a vízmennyiség-érzetünk megmarad, csak jóval kevesbb víz ér minket.

 

Tisztálokodás, borotválkozás kevesebb vízzel

Fürdés helyett válasszuk a zuhanyzást. Ez se tartson tovább 4-5 percnél. Masszívabbaknak pedig elég lehet csak a fürdés elején és végén megnyitni a vizet - bár ez már elég radikális egyeseknek. Ugyanígy borotválkozáskor, fogmosáskor is zárjuk el a csapot, ne folyassuk, szoktassuk magunkat hozzá a pohárhoz inkább. Napi szinten a fogyasztásban ez utóbbi szinte meg sem látszik, éves szinten azonban több ezer liter vízről van szó.

 

Nyáron vizet a hűtőbe

Nyáron tegyünk előre több flakon csapvizet a hűtőbe, ne a csapot folyassuk a hideg vízért, kieresztve alkalmanként több liter vizet, mire elég hideg lesz a 2 dl limonádéhoz. Ez nagyon tipikus pénzpazarlás szinte minden háztartásban!

 

Kiolvasztás időben

Ugyanígy ne használjunk forró folyóvizet arra, hogy ételt olvasszunk ki. Gondolkodjunk előre és időben vegyük ki a fagyasztóból a mirelit kaját. Ha mégis vízzel oldanánk fel, ne folyassuk, csak öntsünk egy tálba (forró) vizet és abba tegyük a mirelit csomagot.

 

Víztisztítás ásványvíz helyett

Csalóka a dolog, mert sok víztisztító berendezés van, ami nem biztos, hogy használ. A legtöbb kritika ott éri a víztisztító megoldásokat, hogy ha nem cserélik, pucolják ki (szakszerűen) a szűrőket, akkor könnyen ellenhatást érünk el, és a szűrőnk egy baktériumteleppé változik. Érdemes tehát (egy kis kalkuláció után) olyan lehetőséggel élni, amellyel biztosított e probléma elkerülése.

Személyes tapasztalat: Ezt figyelembe véve mi egy vízszűrő kancsót vettünk, aminek a filtere 150 liter víz átszűrésére elegendő, és ezt 30 napon belül el is kell használni, utána mindenképp cserélni kell. Ezt a mennyiséget általában le is szűrjük, és egy gyors számolással kiderül, hogy 1 liter szűrt vízhez 11 Ft-ért jutunk hozzá. Ha vagyunk elegen a családban, akik ezt ki is használják, akkor már megéri ebben gondolkodni. 6 darab szűrő 9990 Ft. Egy évre 12 ilyen kell, tehát összesen 20 000 Ft-ba kerül. Ha kiszámoljuk és rájövünk, hogy ennél jelentősen több pénzt adunk ki palackozott ásványvízre egy évben, érdemes váltani. Ha kevesebbet, akkor persze nem biztos.

 

Csöpögő csap

Javítsuk/javíttassuk meg a csöpögő csapokat. Hetente akár néhány száz liter víz is elfolyhat így.

 

A++

Mosáshoz, mosogatáshoz gondolkodjunk el az A, A+ vagy A++-os mosógépek, mosogatógépek beszerzésén, a régebbiek kicserélésén ilyenre. Jóval kevesebbet fogyasztanak.

 

Teleruhás mosás

Csak akkor indítsuk be a mosógépet, ha tele pakoltuk ruhával. Félig üresen nem fele annyi vizet és áramot fog használni, ahogy sokan gondolják.

 

Mosás kevesebb mosóporral

Nem feltétlenül kell az előírt mosópormennyiséget beleönteni a mosógépbe, ha nem annyira piszkos a ruha, a kevesebb mosópor is tisztára mossa a ruhákat. Ki lehet kísérletezni, hogy mi az a mennyiség, ami még megfelelő. Így egy év alatt több kiló/liter mosószert is megspórolunk.

 

Mosás alternatív mosószerekkel

A bolti tisztítószereket helyettesíthetjük természetes anyagokkal is.

Személyes tapasztalat: Nagyon sokan javasolják a mosódió használatát, de nekünk valahogy nem sikerült még elég jól kikísérletezni, hogyan is lehet jól használni. Viszont találtunk folyékony mosódiót, amit ugyanúgy használunk, mint a korábban megszokott mosószereket. Az öblítőt pedig ecettel helyettesítjük (kb. fél deci ecet fél deci vízzel keverve), a ruhák ettől persze nem lesznek ecetszagúak.

Jó érzés tudni, hogy a mosásunk szennyvizében lévő tiszítószerek lényegében teljesen le fognak bomlani, sokkal olcsóbb is, és semmivel nem mossuk rosszabb minőségben a ruháinkat.

 

Kertlocsolás reggel vagy este

Hajnalban, vagy késő este öntözzük a kertet, amikor hűvösebb van, így a párolgás is kisebb, minek következtében kevesebb vízre lesz szükségünk.

 

Esővíz

Ha tehetjük, gyűjtsünk esővizet és öntözzük azzal a növényeket.