Ki?

- egy hétköznapi ember

- magyar átlag körül kereső

- NEM pénzügyi szakértő

- de megélhetési pénzfelhasználó 

- akinek a pénz nem cél, de eszköz

- aki fontosnak tartja, hogy addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér

- ezért megpróbál jól gazdálkodni, takarékoskodni

Nem mellesleg:

- házas

- apa

- keresztény (ez utóbbi pénzügyi szempontból nem releváns, de van, akinek számít, és az egyik pontnál elő is fog jönni)

Kinek?

A szövegek megfogalmazása közben elsősorban a hozzám hasonló embert látom magam előtt, aki érzi, hogy ha nem vigyáz, könnyen kifolyhat a pénz a keze közül, de azt is tudja, hogy attól nem lesz jobb, ha hitelt vesz fel, vagy ésszerűtlen böjtölést csapva kezd pánikszerű spórolásba.

Ezért főleg azoknak szólnak ezek a módszerek, akik nem csak egy gyors fellángolás erejéig, azonnali hatást várva próbálkoznak új módszerekkel, hanem hajlandóak egyfajta szemléletmódváltásra, hozáállás elsajátítására, amelyben, ha kitartóak, egy-két hónapon belül már érezni fogják türelmük és kitartásuk eredményét. Ennek a hozzáállásnak tehát egy életformává kell alakulnia. Hozzáteszem, mi is csak gyakoroljuk, próbálgatjuk a lehetőségeket, hol elgyengülve, hol előre lépve.

 

A módszerek főleg háztartásokra vonatkoznak, de a legtöbb gond nélkül átvihető munkahelyi, irodai környezetbe is.

Miért?

Úgy tapasztalom, hogy létezik számos olyan rejtett, inkább fegyelmezettséget, mint önsanyargatást megkívánó spórolási lehetőség, amelyek együttes alkalmazása bár nem fog azonnal (még aznap vagy egy héten belül) megtérülni, de néhány hónapon vagy egy éven belül már egyértelműen érezteti hatását. Ezekre szeretnék példákat, de főleg egyfajta hozzáállást megmutatni.

 

Ezen elsődleges célom után közvetlen célom még egy környezettudatosabb gondolkodás bemutatása is.

Miért nem az első? Egyszerű. Azt vettem észre, hogy míg számos "zöld" oldal onnan indít, hogy mi jó a környezetnek, hogyan védhetem meg önmagamtól a földet, levegőt, vizeket, nem számol azzal, hogy az átlagember először a Maslow-piramisának első pontjait akarja kielégíteni (fiziológiai szükségletek, biztonság), és ha ezt megteremtette egy elfogadható mértékben, akkor talán majd szívesebben nekiáll környezetet is védeni. 

Hiába mondom, hogy ne folyassuk a vizet, ne égessük feleslegesen a lámpát a környezetterhelésre hivatkozva, attól, hogy erre esetleg mégis odafigyelünk, még nem fogjuk egy hónap múlva azt érezni, hogy tisztább a levegő, szebb lett a föld. Viszont, ha a pénztárcánkra mutatok, és bebizonyítom, hogy több marad meg a hónap végére, ha odafigyelünk például a lámpára és a vízre, az már motiválóbb érv szinte mindenkinek. A hozadéka pedig ugyanaz.

Éppen ezért ezen az oldalon fordítva közelítek a témához. A tippek, ötletek elsősorban azt a célt szolgálják, hogy pénzt takarítsunk meg különösebb fájdalom nélkül, de látni lehet majd, hogy a tippek legtöbbje egyben a környezetet is kíméli.

Az ötletekről

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az "érdem" nem engem illet minden ötletért. Igaz, többet magam találtam ki, vagy gondoltam tovább a saját helyzetünk és szájízem szerint, de igen sok példát más honlapokról, illetve ismerősök példái alapján szedtem össze. Ha gondolod, fejleszd, majd add tovább ezeket arra a társadalmi rétegre vagy miliőre konfigurálva, amelyben Te élsz.

Attól, hogy nekünk bevált egy módszer, neked lehet, hogy csak átalakítva működik. Ez fontos!