Fűtés

 

Ne kényeztessük magunkat télen nyári meleggel

Először is, ha nem tragédia, szoktassuk magunkat a kevésbé meleg, 20-25 fok körüli hőmérséklethez. Meg lehet szokni, nem csak a 30 fok az élhető. Egy-egy foknyi eltérés egy fűtési szezonban elég komoly ezreknek felel meg a tél végéig. Ha mégis hidegnek érezzük a 22 fokot pólóban, fel lehet venni egy kényelmes pulcsit is.

 

Párologtatás

Ha száraz a lakásunk (pl. sok panel ilyen), és párologtatunk a szobában télen, akkor amellett, hogy nem lesz száraz a levegő, a hőérzetünk is megnövekszik. Ehhez persze inkább használjunk passzívabb párologtatókat, például radiátorra helyezhető edényt, és ne valami 1000 wattot fogyasztó erőgéppel párásítsunk.

 

Hőtükör

Nem kerül sokba és könnyen fel lehet szerelni a radiátor mögé egy hőtükröt, és máris nem a falat fűtjük (vele pedig az utcát), hanem a fal felé távozó meleg levegő visszafordul a szoba felé, minek következtében egy-két fokozattal kisebbre lehet állítani a fűtést.

Személyes tapasztalat: Idővel vettünk hőszigetelőt és hőtükröt is. Főleg a hőtükörnek van egyértelműen érezhető hatása. Felragasztottam a radiátor hátoldalára, és most, hogy már megy a fűtés, mikor odateszem a kezem a fűtőtest és a fal közé, nem igazán érzem a radiátor által leadott hőt, míg azokon, amikre még nem tettem fel a hőtükröt, ugyanúgy érzem, mintha közvetlenül elé tenném a kezem. Így sem a radiátor nem fűti a falat, sem a hideg fal nem hűti a radiátort. És valóban, azokban a helyiségekben, ahová tél elején felszereltem, jellemzően mindig magasabb a hőmérséklet, mint a lakás többi pontján, és többször kell letekerni a fűtést, mert “meg lehet dögleni, olyan meleg van itt...”

 

Nyílászáró szigetelés

Nem kell ecsetelni, hogy mennyivel drágább a fűtés, ha nem jól szigetel az ablak. De mivel nem mindenkinek van pénze egy több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű, teljes nyílászáró cserére, van egy pár ezer forintos megoldás is: Az ajtó-ablak szigetelő, öntapadós szigetelő szalagok (itt egy kisebbitt egy nagyobb) nem kerülnek sokba, de jelentős hideg levegő beáramlást és meleg kiáramlást megakadályozhatunk vele, minek következtében már lehet, hogy nem kell majd olyan erősen fűteni a lakást. Mi is kipróbáltuk. Természetesen egy ablakcserével nem ér fel, de határozottan jobban szigetelnek azok az ablakok, amikre felragasztottam ilyeneket.