Érdemes átgondolni

 

Pénzügyeink átgondolása havonta legalább egyszer

Töltsünk el havonta egy órát pénzügyeink tudatos áttekintésével és egyfajta pénzügyi tervezéssel. Nézzük végig, mennyi pénzünk van a bankszámlán, készpénzben, mennyi van lekötésekben, megtakarításokban, milyen nagyobb kiadásaink voltak és állnak előttünk, milyen módszerekkel optimalizáljuk ezeket... Ehhez több segítséget is igénybe vehetünk:

 

Házi pénztár program

Nekünk nagyon sokat segít az, hogy napi költéseinket esténként felvisszük egy (amúgy legálisan letölthető) házipénztár programba (Ace Money Lite), amivel családi kiadásainkat, bevételeinket és egyéb pénzügyi műveleteinket tarthatjuk nyilván. Ellenőrizhetjük vele, mire, mennyit költünk, így egy-két hónapon belül már elkezdhettük optimalizálni költési szokásainkat. Például ennek hatására jöttünk rá, hogy kb. 10 000 Ft-tal kevesebb ment el élelmiszerre abban a hónapban, amikor csak otthonról vitt ebédet ettünk a munkahelyen, mint abban a hónapban, amikor szinte mindig gyors kifőzdékben ettünk, amúgy olcsónak számító menüket.

De van egy magyar fejlesztésű program is, a Családi Költségvetés Kalkulátor, ami több más kalkulátorral együtt leölthető innen.

 

Ha viszont nem szeretnénk erre időt szánni, legalább egy papírlapon készítsünk listát bevételeinkről és kiadásainkról két oszlopban, és idővel érjük el, hogy a kiadásaink oszlopában kevesebb összeg szerepeljen, mint a bevételeknél.

 

Több szem többet lát

Érdemes másokat is bevonni a költségvetés készítésébe. Ahogy egy cégnél sem általában egy fő készíti a havi vagy éves költségvetést, érdemes a család havi, vagy akár évi pénzügyeinek tervezésébe is bevonni másokat, főleg a párunkat, vagy azokat, akikkel egy háztartásban élünk (a gyerekeket is simán). Így közösen is megbeszélhetjük, milyen módszerekkel takarítunk meg, mitől vonunk el pénzt, vagy épp mire költünk többet.

Mi hasonló anyagi hátterű barátainkkal is meg szoktuk beszélni, hogy ki hogyan kezeli a pénzét, milyen módszerekkel takarít meg, mire gyűjt, hogyan éri el a céljait? Ez számunkra is motiváló erővel bír.

Ha nagyon akarunk, bevonhatunk pénzügyi tanácsadót is, de ebbéli tapasztalataimról bővebben a pénzügyek menüpontban írok pár sort.