Áram

 

Ne sötétítsünk nyáron sötét függönnyel

Nyáron ne húzzuk a sötétítő függönyt az ablak elé csak azért, hogy sötét és hűvös legyen a szobában, mert ellenkező hatást érünk el. A sötét függöny magába szívja a meleget és “radiátorként” fűteni kezdi a szobát, amitől végül be találjuk kapcsolni az áramzabáló légkondit is. Ennél jobb egy fehér redőny, vagy egy világos függöny.

 

Energiatakarékos izzók MINDEN helyiségben

Nem kell bemutatni, miért jobb egy 11 wattos izzó egy 60-100 wattos helyett. Éves szinten tízezrekről van szó.

Személyes tapasztalat: Nagy spórolás-élményem volt, amikor lecseréltünk szinte MINDEN izzót energiatakarékosra a lakásban, majd pedig év végén jött a postás, mert az ELMŰ 19 000 Ft-ot visszaküldött, hiszen jóval kevesebbet fogyasztottunk, mint amennyit a korábbi évekből számolt átalány alapján befizettünk, és a takarékos izzók használatával ennyi többlet befizetésünk keletkezett. Ennek már 5-10 éve, tehát ez ma még több lenne. Hogy most kb. mennyit spórolnánk egy cserével, megközelítőleg kiszámoltathatjuk az IKEA programjával. (Nem tudom, mennyire reális összeget mutat, mert a spórolás összege függ attól is, hogy hány wattosra cseréljük az izzókat, és attól, mennyit használjuk őket. Ők - úgy látom - napi 2,7 óra használattal számoltak izzónként: 1000 óra/365 nap), tehát +/- 10%-kal is lehet, hogy érdemes számolni.) E program szerint, ha nálunk mind a 22 foglalatban hagyományos izzók volnának, és napi átlag majdnem 3 órát világítanánk velük, éves szinten 42 000 Ft-tal fizetnénk többet csak a világításért, mint most. Aki még mindig 60-100 wattos égővel éget, érdemes elgondolkodnia.

 

Lekapcsolni a nem használt villanyt

Az áramspóroláshoz persze az is kell, hogy az energiatakarékos izzót is csak addig használjuk, amíg kell. A folyamatos fel-lekapcsolás persze szintén nem tesz jót neki, de ha több percre megyünk ki a szobából, már érdemes lekapcsolni. Ha ez nagyon-nagyon nem megy, vannak (nem túl olcsó!) megoldások is, mint pl. ez, de ennél jobb odafigyelni inkább.

Amőgy a hozzáállásról szóló menüpontban írt megtakarítási önfegyelem rendkívül jól gyakorolható ezzel a módszerrel.

 

Ésszel az erőgépekkel

Minden olyan eszközt, ami 700-800 wattnál többet fogyaszt, ne használjunk a kelleténél tovább. Pl. hajszárító, porszívó, vízforraló. Utóbbival, ha lehet, pont annyi vizet forraljunk, amennyi kell, mert akár 2000-2200 wattot is megeszik, így ha csak 3 dl-re van szükségünk, ne forraljunk fel 1 litert, ami fél-egy perccel is tovább tart. Inkább mérjük ki azzal az edénnyel, amibe a vizet töltjük majd, így pont annyi lesz, amennyire szükségünk van.

 

Használjunk fedőt

Kevesebb energiával megfő az étel, ha fedőt teszünk az edényekre.

 

Kapcsoljuk ki előbb a sütőt

Spórolhatunk az energiával, ha az étel elkészülése előtt pár perccel lekapcsoljuk a sütőt vagy a főzőlapot. Tűzhelyektől függően vannak, amelyek 5-10 perccel a lekapcsolás után is melegek maradnak. Ezzel éves szinten több órányi használatot spórolunk meg.

 

Készenléti állapot kikapcsolása

Nagyon sok háztartási gép készenléti (standby) üzemmódba vált, ha látszólag ki is kapcsoltuk / nem használjuk: TV, nyomtató, fénymásoló, más számítástechnikai eszközök. Ezek ugyan nem esznek sokat így, de éves szinten azért forintban is mérhető mennyiséget elfogyasztanak tök fölöslegesen. Ezért, ha tehetjük, kapcsoljunk ki mindent teljesen, vagy kapcsoljuk le az elosztót, amihez azok az eszközök csatlakoznak, amik nem szükségesek éppen. Ha ehhez nincs türelmünk, szintén vannak megoldások átlagos elosztóhoz és TV áramtalanításához is.

Személyes tapasztalat: Mi például közvetlen a monitor mögé helyeztük el azt az “on-off” típusú, tehát egyszerűen, kézzel kikapcsolható elosztót, amiről a számítógép és minden más periféria az áramot kapja. A gép kikapcsolása után csak egy gombnyomás és áram nélkül marad az egész.

 

Számítógép

Manapság egy átlagos, egy-két éves gép, a hardverektől függően, ha napi 8 órát megy alapjáraton és nem terheljük agyon egy erős grafikájú játékkal, akkor olyan 1100-1300 Ft körül fogyaszt egy hónapban. Egy mai, erősebb gép akár 2500-2800 Ft-ot is. Mit lehet tenni?

Ha nem használjuk, kapcsoljuk ki, vagy állítsuk be, hogy hibernálja magát. Képernyővédő helyett inkább küldjük el “aludni” a monitort. Ha értünk hozzá, és a hardver is megengedi, csökkentsük a processzor frekvenciáját, állítsuk be az energiagazdálkodást "kiegyensúlyozottra", vagy "energiatakarékosra". Még hűvösebb is lesz a gép, ami főleg ölben tartott laptopoknál szempont. Ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a hálózatból a készülékeket (a legjobb és legegyszerűbb megoldás a kikapcsolható elosztó). A hangszórót is kikapcsolhatjuk, ha nem használjuk. Cikk és további tippek a témában itt.

 

Dinamós berendezések

Léteznek rádiók, lámpák, amelyek nem elemmel és nem hálózatról működnek. Ehelyett fel kell húzni őket. Tehát csak egyszer kell megvenni, onnantól ingyen működik.

Személyes tapasztalat: Édesapámnak van dinamós rádiója, ami egyben ledlámpáás olvasó lámpaként, és halogén izzós kézi lámpaként is üzemel. Én meg épp tervezek venni egy  dinamós  bringalámpát. :)

 

Mossunk eggyel kevesebb hőfokon

Ha épp nincs "makacs folt" a ruhán, és tudunk 60 fok helyett 40-nel is mosni, vagy 40 helyett 30-cal is, tegyük meg. Nem lesz hatalmas különbség látványra, csak árban egy év alatt.