Egyéb megoldások

 

Az egyéb kategóriában gyűjtöttem össze minden mást, ami a korábbi nagyobb kategóriákba nem fért bele.

 

Házi kozmetikum

Lányoknak kifejezett felüdülés és hobbi is lehet kikísérletezni, hogy milyen anyagokat kell összekeverni ahhoz, hogy különböző, házi gyártmányú krémeket kapjunk. Az interneten annyi a recept, mint égen a csillag. Előnye, hogy nincs adalékanyag, tehát tudjuk, mit kenünk magunkra, annyit készítünk, amennyi kell, és jóval olcsóbban kijövünk, amennyiben tényleg egy működőképes krémet rakunk össze.

Személyes tapasztalat: Nálunk feleségem kísérletezett ki számomra egy kézkrémet az igen erősen száradó kezemre. Lassabban szívódik be, mint a különböző márkás kozmetikumok, de hatékonyságban a legdrágább cuccokkal vetekszik, viszont olcsóbban állítja elő, mint amennyibe a legolcsóbb krémek kerülnek, és idővel talán össze tud hozni egy gyorsabban beszívódó, magasabb vízbázisú krémet is. Saját magának pedig más cuccokat is összerakott már. Időbe kerül ez a játék, de izgalmas hobbi válhat belőle és nem kerül sokba.

 

Elromlott?

Ne dobjuk ki, hátha meg lehet javíttatni olcsóbban.

 

Gyűjtsünk szelektíven a szomszédokkal

A környezettudatosság miatt is tegyük ezt, de spórolni is lehet vele, ha összeállunk a szomszédokkal.

Személyes tapasztalat: Nálunk a 12 lakásos társasház kitalálta, hogy szelektíven gyűjti szemetét (a kukás cég ajánlatára), és azóta cserébe a kukás ingyen viszi el, mivel ő meg eladja. Szerintem jó üzlet a háznak is.

 

Elégedjünk meg azzal, amink van

Ez ma az egyik legnehezebb feladat. Mindig “kell” egy még jobb (okosabb) mobil, laptop, TV, bútor, robotgép, háztartási eszköz, autó. De vegyük észre, életben maradtunk a kevésbé modern eszközökkel is, sőt, korábban nélkülük is. 

Nem azt mondom, hogy ne fejlesszünk. Ha elavult a számítógépem, én is szeretnék újat venni, ha pedig elérhető áron kaphatok egy jóval korszerűbb fényképezőgépet, félreteszek rá. De hányan vannak, akiknek pusztán a birtoklásért, a presztízsért kell AZONNAL valami kütyü, amint megjelenik egy újabb verzió.

Az egyik legjobb spórolás az, ha nem veszünk meg valamit csak azért, hogy birtokoljuk, hanem csak akkor, ha feltétlenül szükségünk van rá.

 

És most valami egészen más...

 

tized, mint befektetés

A nem keresztény olvasók most őrültnek fognak nézni (sok keresztény is :), de nem baj, leírom...

A tized adása egy sokunk által régen elfelejtett bibliai gyökerű hagyomány, tulajdonképpen parancs, amire a Bibliában is sok utalás van. Míg mi, keresztények a Szentírás más részeihez ma is tartjuk magunkat, ezt a részt nagyon szívesen elfelejtjük, vagy ha feljön a téma, régen elavultnak tituláljuk. Talán nem véletlenül.

Elsőre ugyanis egyáltalán nem tűnik spórolásnak, hiszen egy kifejezetten nagy kiadásról van szó, főleg egy nem keresztény szemében, aki teljesen bolondnak is tarthatja azt, aki tizedet ad a saját egyházának vagy valamely egyházi intézménynek. Valóban, egy 150 000 Ft-os fizetésnél 15 000 Ft-ról lemondani igen kényelmetlen érzés. Cserébe rögtön ellenszolgáltatást várnánk, de nem történik más, csak az, hogy kiadunk egy halom pénzt a kezünkből. Havonta.

Pedig, ha igaz, amit Isten mondott, akkor nem kiadásról, hanem egy igen komoly, a bankok által kínáltnál jóval magasabb kamatozású befektetésről van szó. Azt mondta ugyanis, hogy “Szolgáltassátok be hiány nélkül a tizedet és az első termést a kincstárba, hogy legyen étel a házamban. Akkor aztán próbára tehettek - mondja a Seregek Ura -, vajon megnyitom-e nektek az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok-e rátok. Kedvetekért megtiltom a sáskának, hogy ne egye meg és ne pusztítsa el a föld gyümölcsét, és nem lesz terméketlen a szőlőtök a mezőn - mondja a Seregek Ura. Boldognak mond majd benneteket minden nép, mert a boldogság országa lesztek - mondja a Seregek Ura.” (Mal. 3,10-12.)

Személyes tapasztalat: Ez már kicsit intim, de a tanúság és a tanulság miatt megosztom: Mi is kipróbáltuk, még ha eleinte valamelyest kétkedve is. Kicsit "próbára tettük" a Seregek Urát, ahogy maga kérte, és úgy néz ki, működik.

Miután elkezdtük, nem telt el pár hónap, egyszer csak kaptunk "kölcsön" egy több százezret érő kocsit ingyen (“amíg csak szükségetek van rá” alapon). Ez elképesztően sokat segített rajtunk. Aztán kaptam több olyan külön munkát is a rendes állásom mellé, ami szintén mindig jókor jött. De volt, hogy két hónapon át is elfelejtettem befizetni, aztán erőt vettem magamon és megtettem. Feleségem éppen azon a napon kapott egy olyan állásajánlatot, amire mindig is vágyott. Na puff... Végül volt még egy-két momentuma az életünknek, amit részben ennek tulajdonítok: Például a fiunk születése elképesztően sok várt és nem várt kiadást hozott magával, mégis pozitív az egyenlegünk a születése óta, annak ellenére, hogy feleségem a szülés miatt nem dolgozik, a halasztás miatt nem kapja az egyetemi ösztöndíját, az állami támogatás nem egy nagy összeg, hisz a minimálbér feléért dolgozott félállásban a szülés előtt, és én is kicsivel a magyar átlag alatt keresek. Még nincs sok tapasztalatom, de úgy hiszem, és én valóban hiszem, hogy az Isten nem viccelt Malakiás könyvének 3. fejezetében.

Senkinek nem akarok a lelkiismeretére, vagy vallási meggyőződésére hatni, de úgy gondolom, mint “befektetési” lehetőséget, le kell írnom.