Iroda

 

Nyomtassunk két oldalra

Egyrészt vannak nyomtatók, amelyek képesek két oldalra nyomtatni. Másrészt megtehetjük, hogy nem dobjuk ki a már nem szükséges, de csak egyik oldalán elhasznált papírt, amelynek tiszta oldalára még nyomtathatunk nem hivatalos dolgokat is.

 

Nyomtassunk olcsóbban

Találtam egy remek ingyenes programot. A neve PretonSaver Home. Ennek segítségével bármikor, amikor nyomtatni kezdek, felbukkan egy képernyő, amely megkérdezi, hogy hány %-ot akarok megspórolni a tintából. 0-tól 70%-ig lehet állítgatni, és valóban, minél többre állítjuk, annál kevesebb tintával fog nyomtatni, így akár másfélszer annyi nyomtatáshoz használhatunk egy patront, mint egyébként. Ezért csak a nagyon hivatalos leveleket nyomtatom 0-10%-os spórolással, minden mást, ami csak az irodai munkához kell, 30-50%-ra állítva. A 70% azért már nagyon fakó.  (A program legálisan letölthető innen)

 

On-line kérdőív papíros helyett

Sokunk munkájához szükség van a kérdőívezésre. Ehhez többen még mindig a Wordben szerkesztgetik meg a kérdéseket és a rá adható válaszokat, majd kinyomtatva, esetleg postán küldik ki a célközönségnek. Ennek is megvan a maga módszertani előnye, de ha elkerülhető, ne a papíralapú kérdőívezést válasszuk. Ma már vannak könnyen hozzáférhető, gyorsan tanulható on-line megoldások is. Pl. a   Surveygizmo  (ingyenes a regisztráció itt, amit dirket jól eldugtak). Bonyolultabb, de jóval profibb alkalmazás a Qualtrics. De sokan használják még a Google Forms-ot is, ami gyengébb, de az egyszerűbb megoldásokhoz egész hasznos. Vagy ilyen a kerdoivem.hu szolgáltatás is.

 

Zöld Iroda

Nem rég kaptam a linket, ahol ahhoz olvashatunk rengeteg tippet, hogyan “zöldesíthetjük” irodánkat. Ebben a cikksorozatban alapvetően a pénzspórolásra koncentrálunk, de a zöld megoldások általában egyenlők a pénz megtakarításával is, úgyhogy érdemes átböngészni a www.uj.zoldiroda.hu weboldalt. Nagyjából az itt olvasható tippekkel fogunk találkozni valamivel bővebben kifejtve őket, de találhatunk újabb megoldásokat is.